Uwielbiam zapach owoców czeremchy (podobnie jak owoców czarnego bzu).
Czeremcha to moje odkrycie ogrodowo-kulinarne tego roku.
owoce czeremchy, surowe |
2,5 litra owoców derenia i czeremchy zamroziłam we wrześniu. Wczoraj musiałam, musiałam już opróżnić zamrażalnik (kto był w DV ten wie jak „ogromne” mamy sprzęty kuchenne).
Płukanie, szypułkowanie, gotowanie, przecieranie, przecieranie, przecieranie, odcedzenie, zlewanie…
Nie pokażę Wam jak wyglądała kuchnia.
9 garnków, 3 miski, 4 sitka oraz 12 godzin ręcznej pracy później są efekty
· Ok. 0,75 l wytrawnego musu z derenia
· Różne wersje soku z derenia (zależne od stadium wcześniejszego przetworzenia owoców)
· Ok. 0,75 l przecieru z czeremchy (planuję zrobić z niego "nutellę" lub zagęścić jabłkami)
· Ok. 0,25 l skondensowanego soku z czeremchy (RE-WE-LA-CJA!)
Na razie są
- niskosłodzone (ja osobiście lubię owoce owocowe, a dosłodzić można zawsze)
- bez dodatków innych smaków (wanilii, kakao itd.)
Miałam je przetwarzać dalej, ale pomyślałam o Was.
Kosztowaliście kiedyś czeremchę? Dereń? Pigwowiec? Czarny bez?
A może ktoś miałby ochotę na wódkę dereniówkę lub bzówkę (nalewką tego nie można będzie nazwać, ale zmieszać soczek z alkoholem można jak najbardziej)
Jeśli tak, to przygotuję dla Was
MZP VDV czyli Miniaturowy Zestaw Prezentowy Vitaminy Doctor Villa*
(miniaturowy – bo z małych słoiczków i buteleczek).
Idealny do degustacji dla koneserów, dla odkrywców nowych/starych smaków.
Bez ryzyka, że nie będzie smakować i trzeba wyrzucić.
Za rok będziecie wiedzieli, czy chcecie zamówić więcej.
pigwowiec z rodzynkami w rumie |
Zainteresowanych nieznajomych proszę o kontakt przez fb Doctor Villa lub mailowo wkoszecinie@zeslaska.pl, a znajomych najlepiej o telefon.
* Tym samym inauguruję kolejną odsłonę produktów własnych pn "Pamiątki ze Smakiem" - nagrodzonych w 2010 roku lokalnym znakiem jakości Gwiazda Spichlerza!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz